Στην ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση, με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε να μην επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου, προχώρησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να αποφευχθεί η κινητικότητα των πολιτών και η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε, συγκεκριμένα ότι αποφασίστηκε η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

Δείτε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Σε “συμφωνία κυρώσεων στα λόγια” κατέληξαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Ας ετοιμάσουμε βαλίτσες για την Ουάσιγκτον

Πρόστιμα στους παραβάτες

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, παραγγελίες προϊόντων θα γίνονται είτε μέσω e-shop, είτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών. Όσον αφορά το clickaway θα γίνεται με SMS, με απόδειξη της αγοράς και μόνο ένα άτομο θα μπορεί να μεταβεί στο κατάστημα. Τόνισε, δε, ότι σε επιχειρήσεις που θα έχουν πελάτη παράνομα, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες. Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε, δε, ότι αν παρατηρηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα, τότε τα μέτρα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά.

Ανοιχτά τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία

Επιτρέπεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επίσης, επιτρέπεται το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες 

Η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Μετακινήσεις ως τις 10 το βράδυ

Από την άλλη, αποφασίστηκε η διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Πηγή: economico.gr