Εμβολιασμοί : τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά - Τι λένε οι αριθμοί

Σοκ και δέος προκαλούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του πολύ αξιόπιστου YouGov σχετικά με τις αντιλήψεις των Αμερικανών για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, καθώς φαίνεται ότι οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία και τα fake news γύρω από τον εμβολιασμό έχουν «πιάσει ρίζα» στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Τσιπάκια στα εμβόλια

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στον Economist, το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα εμβόλια περιέχουν μικροτσιπ το οποίο εγκαθίσταται στο σώμα των πολιτών και με το οποίο η κυβέρνηση τους παρακολουθεί ή και χειρότερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη ενός τέτοιου ισχυρισμού, η δημοσκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το 15% των Αμερικανών δηλώνει ότι αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι «πιθανόν αληθινή», ενώ ένα άλλο 5% θεωρεί ότι είναι «σίγουρα αληθινή».

Ο Μπιλ Γκέιτς

Ακόμα χειρότερα, το 27% των ατόμων, ηλικίας 30-44 ετών, υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία, και το 8% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν και το 29% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ είναι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής. Σημειώνεται ότι πολλοί συνωμοσιολόγοι «δείχνουν» τον Μπιλ Γκέιτς ως τον άνθρωπο που «κρύβεται» πίσω από το… τσιπάρισμα των πολιτών, μια θεωρία συνωμοσίας η οποία ξεκίνησε από μια αθώα παρατήρηση του μεγιστάνα στην έναρξη της πανδημίας (ο Γκέιτς είχε μιλήσει για «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, περίπου όπως αυτό που έχουν υιοθετήσει δεκάδες χώρες, και η Ελλάδα).

Κι άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Άλλες δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού ανέφεραν ότι προκαλούν στειρότητα ή εμπεριέχουν προϊόντα από χοιρινό, με πολλούς Εβραίους γιατρούς να σπεύδουν να επισημάνουν ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο» γι’ αυτόν τον ισχυρισμό. Επίσης, κάποιοι ιδιαίτερα ευφάνταστοι υποστηρίζουν ότι τα σκευάσματα είναι σχεδιασμένα ώστε να κάνουν τους ανθρώπους σατανιστές καθώς ισχυρίζονται ότι περιέχουν την ουσία λουσιφεράση. Ωστόσο, με αυτά και με εκείνα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος ο έλεγχος της πανδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr