Στα όριά του βρίσκεται το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η κατάσταση με την διασπορά του κοροναϊού είναι δραματική και συνεχώς αυξάνονται οι ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία ή ακόμα και διασωλήνωση σε ΜΕΘ, που σταδιακά μετατρέπονται σε είδος προς εξαφάνιση στα νοσοκομεία.

Ασφυξία

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κοροναϊό και νόσησαν με Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοςοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.

Διακομιδές και με τραίνα

Πλέον, με τις διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ που μπορούν να παραχωρηθούν για τις ανάγκες ασθενών με κορωνοϊό, να έχουν εξαντληθεί, εξετάζονται από τους αρμοδίους όλα τα σενάρια για μεταφορές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών και, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση γι’ αυτό το λόγο προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με το C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα διακομιδής ασθενών με τραίνα, ώστε να γίνεται μεταφορά περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το C130.

Εναλλακτικές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης. Παράλληλα, εξετάζεται το αν μπορεί να παραχωρηθεί το πυρηνικό καταφύγιο για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Δραματική κατάσταση

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 905 νέα κρούσματα, στην Αθήνα 564, στη Λάρισα 207, ενώ τριψήφιες είναι οι μολύνσεις και σε Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 60 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 480 ασθενείς. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης του απαγορευτικού που ισχύει ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, κάτι που θα κριθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για περαιτέρω μέτρα όπως για παράδειγμα να κλείσουν τα χερσαία σύνορα στη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: economico.gr