κοροναϊός πανδημία

Καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορoνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστούν για περισσότερα κύματα COVID-19.

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων 

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αυτός ο αριθμός θα ήταν περίπου διπλάσιος από τον τρέχοντα ημερήσιο απολογισμό.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από κύματα κορονοϊού, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους τους ψυχρότερους μήνες, αυτή τη φορά χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό (μάσκας ή κοινωνικής απόστασης).

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι απίθανο να αυξηθούν με την ίδια ένταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στους εμβολιασμούς και τις αναμνηστικές δόσεις, τις προηγούμενες λοιμώξεις, τις πιο ήπιες παραλλαγές και τη διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για την COVID.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο 

«Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνοι που δεν έχουν δει ποτέ τον ιό και δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας», λένε οι επιστήμονες.

Αυτές οι προβλέψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πότε οι χώρες θα βγουν από τη φάση έκτακτης ανάγκης και θα εισέλθουν σε κατάσταση ενδημικής νόσου, όπου οι κοινότητες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφουν μικρότερα κρούσματα, πιθανώς σε εποχιακή βάση.

Πολλοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι η μετάβαση θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022, αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Ομικρον διέψευσε αυτές τις προσδοκίες.

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το ερώτημα «τελείωσε η πανδημία;», βλέποντας την COVID να μεταμορφώνεται σε μια ενδημική απειλή που εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό αριθμό ασθενειών.

Ο τρόμος μιας νέας παραλλαγής 

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα προκύψει μια νέα παραλλαγή που θα υπερτερεί των κυρίαρχων υποπαραλλαγών της Ομικρον.

Εάν αυτή η παραλλαγή προκαλεί επίσης πιο σοβαρή ασθένεια και μπορεί καλύτερα να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία, αυτό θα ήταν το «χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη.

«Ολα τα σενάρια (με νέες παραλλαγές) υποδεικνύουν τη δυνατότητα για ένα μεγάλο μελλοντικό κύμα σε επίπεδο τόσο κακό ή χειρότερο από τα επιδημικά κύματα του 2020/2021», ανέφερε η έκθεση.

Παράγοντες σύγχυσης

Πολλοί από τους ειδικούς της νόσου λένε ότι οι προβλέψεις για την COVID έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες, καθώς πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε rapid test στο σπίτι που δεν αναφέρονται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους υγείας, αποκρύπτοντας τα ποσοστά μόλυνσης.

Η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον, που προκαλεί επί του παρόντος την εκ νέου εκτίναξη των λοιμώξεων σε πολλές περιοχές, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ενδέχεται να είναι θετικοί και να καταμετρηθούν μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων, ακόμη και αν η COVID-19 δεν είναι το μεγάλο τους πρόβλημα.

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν και άλλα άγνωστα στοιχεία που περιπλέκουν τις προβλέψεις τους, όπως αν η «υβριδική ανοσία» -συνδυασμός εμβολιασμού και μόλυνσης από COVID- παρέχει τελικά μεγαλύτερη προστασία στους ανθρώπους, καθώς και πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολιών.

Αδύνατη η πρόβλεψη 

«Οποιος λέει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον αυτής της πανδημίας είτε έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε ψεύδεται», εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντάουντι, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Οι ειδικοί παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις στην Αυστραλία, όπου η αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με την COVID γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς. Είναι πιθανό τα δυτικά έθνη να δουν ένα παρόμοιο μοτίβο το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr