Την ανησυχία του για την πορεία του νέου πανδημικού κύματος στη χώρα και την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα Υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια, το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό. «Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως είπε, θεωρεί  δεδομένο πως σε όλο το Νότιο Αιγαίο, Κρήτη κτλπ  σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστά 95% και άνω, αφορούν την μετάλλαξη δέλτα, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμά ότι τα κρούσματα κορωνοιού με ινδική μετάλλαξη είναι πάνω από το 60-70%. «Αυτό από επιδημιολογικής απόψεως το θεωρώ σχεδόν δεδομένο», συνόψισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα περί του τι εκτιμά πως θα συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο κος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του, Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος/Λοιμωξιολόγος, αποκάλυψε ότι ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ. Ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων  ήταν αναμενόμενη, ωστόσο, είπε ότι «για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα», εξηγώντας πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματική και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

«Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές, υπάρχει πρόβλημα», τόνισε. «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr