Την εκτίμηση ότι ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία του κοροναϊού, η οποία ενδέχεται να παρουσιάσει και νέα έξαρση το ερχόμενο φθινόπωρο έκανε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αύξηση από το φθινόπωρο

Ο Θάνος Πλεύρης, αναλύοντας τα τρέχοντα δεδομένα για την πανδημία, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άνοδος στα κρούσματα. Φαίνεται ότι κορυφώνεται σε εμάς, αλλά θα δούμε. Οφείλεται στο ότι έχουμε την υπομετάλλαξη της Όμικρον, αλλά και γιατί έχει ανοίξει το σύνολο της ζωής, δηλαδή τα μέτρα που έχουν απομείνει είναι πολύ περιορισμένα. Περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η άνοδος, αλλά μένει να δούμε πόσο θα πιέσει το ΕΣΥ. Παραμένει το κομμάτι των εισιτηρίων-εξιτηρίων σε ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης, στις ΜΕΘ υπάρχει μία αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «τις τελευταίες 15 μέρες βλέπουμε μία αύξηση, θα φανεί και τις επόμενες, αλλά αυτά που μας δείχνουν οι νοσήσεις από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι δεν δημιουργεί την πίεση που προκαλούσε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο», ενώ συμπλήρωσε ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων, όμως η εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε πίεση που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Όλο το πλαίσιο και του ECDC και στην Ευρώπη είναι προετοιμασμένο για αύξηση του κοροναϊού ακόμα και με την παρούσα μετάλλαξη από το φθινόπωρο και μετά».

«Δεν φαίνεται σενάριο νέων μέτρων, αυτή τη στιγμή»

Ωστόσο, δεδομένης της εικόνας αντοχής και όχι ιδιαίτερης πίεσης προς το ΕΣΥ, ερωτηθείς για νέα μέτρα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «δεν φαίνεται σενάριο νέων μέτρων, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί συνολικά η αποκλιμάκωση. Τώρα τα μέτρα που έχουν μείνει είναι περιορισμένα. Θα είμαστε προσεκτικοί στη συνολική αποκλιμάκωση. Το κύμα που έρχεται δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της προηγούμενης φάσης».

Σημειώνεται, πάντως, ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον Αθήνα 9,84, σημείωσε ότι βλέπουμε εκ νέου μια τεράστια επιδημία σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, χωρίς πάντως να βλέπουμε αντίστοιχα βαριές λοιμώξεις. Η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι μπορεί τα πράγματα να είναι λιγότερο απειλητικά αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα δεν έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, τονίζοντας ότι «αν χρειαστεί να ξαναμπούν περιορισμοί -που ελπίζω όχι- θα κάνουμε ό,τι απαιτείται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr