εμβολιασμοί Κομισιον

Έντονη δυσφορία επικρατεί στο εσωτερικό της Ε.Ε. σχετικά με καθυστερήσεις κσι αναβολές στις προγραμματισμένες παραδόσεις από την Pfizer δόσεων του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Η Μέρκελ ελπίζει

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην έλλειψη εμβολίων, τόνισε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο παρασκευάζεται τις εγκαταστάσεις της Pfizer, η οποία, όπως είπε, διοχετεύει την παραγωγή της κυρίως στην αμερικανική αγορά.

Η BioNTech είναι μια start up εταιρία“, είπε σχετικά η καγκελάριος, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα παραδοθούν κανονικά οι υπεσχημένες 8,8 εκατομμύρια δόσεις εντός του α’ τριμήνου. “Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση“, πρόσθεσε.

Εκνευρισμός στην Ιταλία

Ωστόσο, την πιο αισιόδοξη στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται οι πάντες, καθώς ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της Pfizer.

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής για καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Αρκούρι, ο οποίος δήλωσε ότι “η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη“, προσθέτοντας ότι “η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί, ακόμη περισσότερο η χορήγηση της δεύτερης δόσηςσε πολλούς Ιταλούς που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση“.

Τόνισε, δε, ότι η Pfizer ενημέρωσε τη Ρώμη “όχι μόνο ότι οι δόσεις που δεν παραδόθηκαν αυτή την εβδομάδα, μονομερώς και χωρίς ενημέρωση, δεν θα παραδοθούν ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά επιπλέον ότι θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση των παραδόσεων“.

Η Πολωνία απειλεί με νομική δράση

Το δρόμο της Ιταλίας φαίνεται ότι σκοπεύει να ακολουθήσει και η Πολωνία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Βαρσοβίας, που είπε ότι η χώρα ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε, επεσήμαναν οι αρχές. Την Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζίλσκι δήλωσε ότι οι υπολειπόμενες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (για την ανάληψη νομικής δράσης) ίσως ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνουν οι παραδόσεις που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια”, δήλωσε ο Πιοτρ Μούλερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio Program 1. “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η κατασκευάστρια ισχυρίζεται (…) ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί. Όμως αν δεν συμβεί αυτό, φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε τη λήψη νομικών μέτρων”, ξεκαθάρισε.

Πηγή: economico.gr