Η μεγάλη στιγμή έφθασε: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστή στο σχέδιό της για ταυτόχρονη μεταφορά των εμβολίων κατά του κοροναϊού σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,άρχισε σήμερα και επισήμως το τεράστιο εγχείρημα.

Με βίντεο που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι «αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κοροναϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταυτόχρονα προσέθεσε ότι «αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις “Μέρες Εμβολιασμού της Ε.Ε.” στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».

Στόχος της Επιτροπής είναι εξαρχής οι εμβολιασμοί να αρχίσουν ταυτόχρονα και στις 27 χώρες-μέλη, ώστε να σταλεί μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά και να υπάρξει συντονισμός στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκδήλωσή της στην Κίνα.

Εφοδιασμός ανάλογα με την πληθυσμό

Υπενθυμίζεται ότι ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες-παραγωγούς των εμβολίων.

Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και αποτρέπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών.

Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Πηγή: economico.gr