Κοροναϊός: Γιατί η Μίνα Γκάγκα καλεί να φοράμε μόνο μάσκα ΚΝ95

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και ως και τις 2 Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, καθώς και την υποχρεωτική χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή μάσκας τύπου ΚΝ95 στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η σύσταση Γκάγκα

Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός και η ίδια, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία του πανδημικού κύματος στη χώρα, έκανε κάποιες επισημάνσεις σχετικά με τον τύπο μάσκας που προσφέρει την καλύτερη προστασία, λέγοντας ότι «η ΚΝ95 είναι αυτή που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και είναι αυτή για την οποία υπάρχει σύσταση να φοράμε στο σούπερ μάρκετ».

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, «η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι πολύ καλή για να αποφύγεις την επαφή με τα σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει το ίδιο καλά γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «αν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα, να βάλουμε μια μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο. Για να ξέρουμε τι πάει να πει καλύτερη προστασία στο σούπερ μάρκετ ή σε όποιο χώρο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά».

Τι είναι η μάσκα ΚΝ95

Η μάσκα ΚΝ95 βάσει προδιαγραφών διαθέτει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών. Η μάσκα αυτή παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 microns, δηλάδη, σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμούς και σταγονίδια. Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν. Επίσης, φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία. Η χρήση της ΚΝ95 απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι το κόστος της συγκεκριμένης μάσκας είναι μεγαλύτερο από τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης, με την τιμή της να φθάνει ακόμα και το ένα ευρώ το τεμάχιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων η υποχρεωτική χρήση μάσκας κάθε είδους ισχύει και για την εστίαση και τα γυμναστήρια, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η απουσία της την ώρα της διασκέδασης ή της άθλησης. Συγκεκριμένα, στους χώρους εστίασης οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα όταν μπαίνουν στο χώρο και πηγαίνουν στο τραπέζι τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr