Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας «πράσινης», «πορτοκαλί» και «κόκκινης» λίστας της Βρετανίας σχετικά με τα ταξίδια, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα της Πέμπτης.

Το σύστημα-«φανάρι»

Όπως είναι ήδη γνωστό, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε πριν από τρεις εβδομάδες τις πρώτες λίστες, στις οποίες χωρίς κανέναν περιορισμό επιτρέπονται τα ταξίδια σε μόλις 12 χώρες και περιοχές. Αντιθέτως, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία βρέθηκαν στην «πορτοκαλί» λίστα, ενώ η Τουρκία ήταν στην «κόκκινη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε τεστ για κοροναϊό, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον είχε παροτρύνει τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες.

Προειδοποίηση Τζόνσον

Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από χώρες και ταξιδιωτικούς οργανισμούς να αλλάξει τις λίστες και να εντάξει περισσότερες χώρες στην «πρόσινη». Απαντώντας, ο Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι θ α περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα. Μάλιστα, προσέθεσε με νόημα ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην πορτοκαλί κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην πράσινη λίστα.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πιο πιθανό είναι να ενταχθούν κι άλλες χώρες στην «πορτοκαλί» και «κόκκινη» λίστα, παρά στην «πράσινη». Όσον αφορά στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι εκτιμήσεις λένε ότι η ένταξή τους στην «πράσινη» λίστα θα γίνει, μάλλον, στις 28 Ιουνίου, δηλαδή, στην επόμενη αναθεώρηση, ωστόσο, υπάρχει και ένα «παράθυρο» για τα ελληνικά νησιά, αν τα στοιχεία είναι ευνοϊκά. Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι η Μάλτα αναμένεται να εντάχθεί από τώρα στην «πράσινη» λίστα.

Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει από τώρα τα ταξίδια, καθώς θέλει να αποφύγει υπερβολική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και επειδή θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση από το αναγκαίο τεστάρισμα των ταξιδιωτών που θα επιστρέφουν στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr