Σε μία κίνηση που αναμένεται να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες προχωρά η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού.

Ταυτότητα στο «ψηφιακό πορτοφόλι»

Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή, δρομολογείται άμεσα η ψηφιοποίηση της αστυνομικής ταυτότητας και η ένταξή της στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet. Όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, «έχουμε παρατηρήσει όλοι ότι όταν πάμε σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τα μέτρα που υπάρχουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού μαζί με το πιστοποιητικό που έχουμε στο κινητό μας ή σε έγχαρτη μορφή, μας ζητάνε και την ταυτότητά προκειμένου να διαπιστώσουν ότι συμπίπτει το όνομα με το πρόσωπο, το οποίο θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα».

Έτοιμη σε λίγες μέρες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η αποθήκευση ορισμένων στοιχείων της ταυτότητας στο Wallet, στο κινητό ώστε να μην αναζητείται η ταυτότητα. Η ψηφιακή ταυτότητα που θα εισάγεται και θα εμφανίζεται στο Covid Free GR Wallet θα περιλαμβάνει μόνο τρία στοιχεία:

  • το ονοματεπώνυμο,
  • την ημερομηνία γέννησης και
  • τη φωτογραφία του κατόχου.

Τα στοιχεία που θα εμφανίζονται

Η διαδικασία της εισαγωγής της ταυτότητας στην εφαρμογή θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να γίνει κακόβουλη χρήση -δηλαδή η επίδειξη ταυτότητας άλλου προσώπου για την παράκαμψη ελέγχου. Κατά τις ίδιες πηγές του υπουργείου, η τροπολογία θα εφαρμοστεί άμεσα και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι εντός της επόμενης εβδομάδας οι πολίτες θα μπορούν να αποθηκεύουν την ταυτότητά τους στο Covid Free GR Wallet.

Πλήρης ψηφιοποίηση

Το Covid Free GR Wallet είναι η εφαρμογή για smartphones που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές Νοεμβρίου και στην οποία καταχωρίζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή QR code, για να είναι πιο εύκολη η επίδειξή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα «προανάκρουσμα» για την πλήρη ψηφιοποιήση της αστυνομικής ταυτότητας που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr