Όμικρον: Αυξημένη προστασία με «κοκτέιλ» εμβολίων
FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labelled with a “Coronavirus COVID-19 Vaccine” sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά που αναμένεται να απαντηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα είναι πόσο προστατεύουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς κάποιες πρώτες μελέτες έδειχναν ότι το στέλεχος αυτό του ιού παρουσίαζε… τάσεις διαφυγής.

Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή όσοι νόσησαν με κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν στη συνέχεια με mRNA εμβόλιο φαίνεται ότι διαθέτουν υψηλή προστασία από την Όμικρον.

Νέα μελέτη

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κοροναϊών της Ουχάν, όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, και της παραλλαγής Omicron σε 169 δείγματα πλάσματος από 47 άτομα με διαφορετική έκθεση σε αντιγόνα του ιού μέσω μόλυνσης, εμβολιασμού ή και των δύο.

Η παραλλαγή B.1.1.159 (Όμικρον) του SARS-CoV-2 έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (ν=32) στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με αυτή του αρχικού ιού (Ουχάν), ιδιαίτερα στην περιοχή εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα, δηλαδή στον πρωταρχικό στόχο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Ωστόσο, σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν περίπου 1 μήνα και 6 μήνες μετά τη μόλυνση από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι τιμές του τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% (που θεωρούνται ότι προστατεύουν έναντι της λοίμωξης COVID-19) ήταν 58 και 32 φορές χαμηλότερες για την Όμικρον από αυτές έναντι του στελέχους της Ουχάν, αντίστοιχα.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε δείγματα πλάσματος από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA [BNT162b2 (Pfizer–BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna)], 1,3 μήνες πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% ήταν 127 φορές χαμηλότερη για την Όμικρον από ό,τι για το στέλεχος της Ουχάν. Στους 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, η ισχύς εξουδετέρωσης ήταν 27 φορές χαμηλότερη για την Όμικρον. Πολλά δείγματα πλάσματος από λήπτες του εμβολίου Ad26.COV2.S εφάπαξ δόσης (Johnson & Johnson), που ελήφθησαν 1 ή 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, δεν είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της Omicron.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο εμβολιασμός ατόμων που ανέρρωσαν από Covid-19 ή η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου mRNA σε εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA, οδήγησε σε σημαντικό όφελος στην εξουδετερωτική δράση έναντι της Όμικρον. Συγκεκριμένα, μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% ήταν 238 φορές και 154 φορές μεγαλύτερες για τους υποτύπους Ουχάν και Όμικρον, αντίστοιχα, από τους τίτλους που είχαν τα άτομα μετά τη νόσηση και πριν τον εμβολιασμό.

H σημασία της τρίτης δόσης

Για όσους είχαν λάβει δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA περίπου 6 μήνες νωρίτερα, και στη συνέχεια έλαβαν μια τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA περίπου 1 μήνα πριν από τη δειγματοληψία, οι τιμές εξουδετερωτικών αντισωμάτων ≥50% μετά την αναμνηστική δόση ήταν 26 φορές μεγαλύτερες για το στέλεχος της Ουχάν και 38 φορές μεγαλύτερες για το Όμικρον. Οι τίτλοι εξουδετέρωσης έναντι του Όμικρον ήταν πολύ υψηλοί σε όλα τα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και σε αυτά που είχαν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA, αλλά οι τίτλοι ήταν χαμηλοί ή μη ανιχνεύσιμοι σε πολλά μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19 και σε λήπτες μόνο δύο δόσεων εμβολίου mRNA.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει ένα σημαντικό βαθμό διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από νόσηση από COVID-19 ή διπλό εμβολιασμό από mRNA εμβόλια. Ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA στις ομάδες αυτές, δηλαδή σε όσους είτε είχαν νοσήσει από COVID-19, είτε είχαν κάνει δυο δόσεις εμβολίου 6 μήνες πριν) παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον και της επακόλουθης νόσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr