Την ανησυχία του ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα «παράξουν» μια «ολυμπιακή» μετάλλαξη του κοροναϊού εξέφρασε κορυφαίος Ιάπωνας γιατρός, καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις στη χώρα για τη διεξαγωγή των αγώνων στα τέλη Ιουλίου.

Ο Ναότο Ουεγιάμα, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιαπωνίας, σημείωσε ότι καθώς στη χώρα θα φθάσουν άνθρωποι από 200 άλλα κράτη, ο κίνδυνος ανάπτυξης μια νέας παραλλαγής του ιού είναι μεγάλος: «Όλες οι διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο Τόκιο. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή του ιού», τόνισε.

«Ολυμπιακή» παραλλαγή

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε μια “ολυμπιακή” παραλλαγή του ιού, κάτι που θα είναι μια μεγάλη τραγωδία, κάτι που θα αποτελεί στόχο κριτικής ακόμα και 100 χρόνια μετά», υπογράμμισε ο Ουεγιάμα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οργανωτική επιτροπή των αγώνων και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν δεσμευτεί για ασφαλείς αγώνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Η ανησυχία επιτείνεται και από δύο ακόμα στοιχεία: πρώτον, μια νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα -κάποιοι μιλούν ακόμα και για «τέταρτο κύμα»- και, δεύτερον, για την πάρα πολύ αργή εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών, καθώς μόνο το 5% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί ως σήμερα και δεν προβλέπεται ιδιαίτερη βελτίωση της εικόνας ως την έναρξη των αγώνων.

Επιμένουν στελέχη της ΔΟΕ

Είναι εντυπωσιακό ότι η εφημερίδα Asahi Shimbun, η οποία είναι επίσημος συνεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κάλεσε την κυβέρνηση να τους αναβάλει (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), ωστόσο, στελέχη της ΔΟΕ επιμένουν ότι οι αγώνες μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και σε συνθήκες αυστηρών απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Ουεγιάμα.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις αυτές, οι πολίτες της Ιαπωνίας είναι εξοργισμένοι και ακόμα περισσότερο οι επαγγελματίες της υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να ελέγξει το νέο κύμα μολύνσεων και η επαρχία Σίμπα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για λόγους ασφαλείας.

Πληροφορίες: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr