κοροναϊός κούλουμα

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προκαλεί ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα, μετά τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, για να μην “πνιγούν” επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον κλάδο.

Με φόντο τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τα τελευταία 24ωρα, αλλά και της ολοένα και κλιμακούμενης πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε χθες νέα παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός προχωράει διαρκώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σπάσει το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου, να δρομολογηθεί  το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στις 16 Μαρτίου, που θα είναι και η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που θα επανέλθει.

Παράταση και κούλουμπα στο μπαλκόνι εισηγούνται και οι ειδικοί

Υπέρ του σεναρίου παράτασης έως τις 15 Μαρτίου τάσσονται, παράλληλα, αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό, γιατί κοινή εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε όλοι κούλουμα στο μπαλκόνι μας για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Η μη εφαρμογή των μέτρων και οι μεταλλάξεις 

«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Τέλος και ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και υποστήριξε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε – μιλώντας στο Mega – ότι χρειάζεται «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία είπε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

Πηγή: economico.gr