Μια από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις της αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού σαρώνει τη χώρα, δύο περιοχές -Ιωάννινα και Σέρρες- μπαίνουν σε κατάσταση καραντίνας και, την ίδια ώρα, η Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τα μαζικά lockdown.

Τα πιθανά νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα πιο αυστηρά και εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα, όπως το να γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και για τις περιοχές που στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας βρίσκονται στο «κίτρινο» επίπεδο, να υπάρξει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειών για όσες περιοχές βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο, ενώ αναμένονται εισηγήσεις για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30, αλλά και αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αυξάνουν οι «κόκκινες» περιοχές

Όλα αυτά τα μέτρα συν όσα ήδη εφαρμόζονται, έχουν διπλό στόχο: και να αποφευχθεί το γενικευμένο lockdown, αλλά και να επιτευχθεί συγκράτηση της διασποράς όσο υπάρχει ήδη χρόνος, καθώς ήδη Ιωάννινα και Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο τέσσερα του αυξημένου κινδύνου, μαζί με την Κοζάνη και την Καστοριά. Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο δύο περνούν στο τρίτο. Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση και στη Λάρισα με 61 νέα κρούσματα αλλά και στη Ροδόπη με 57.

Προβληματισμός για τη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 384 νέα κρούσματα, εκεί μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και θεωρείται πολύ πιθανό να επιβληθεί και στη συμπρωτεύουσα τοπικό lockdown.

Πιο μαζικό το δεύτερο κύμα

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογράμμισε ότι «το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο… Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί, θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Εκτίμηση στις αρχές Νοεμβρίου

«Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασύμμετρη απειλή» επισήμανε και τόνισε ότι «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα».

Να δεκαπλασιαστούν οι ΜΕΘ

«Δεν γίνεται απόλυτο λοκντάουν για ψυχολογικούς λογούς, όχι μόνο για οικονομικούς» σημείωσε και υπογράμμισε με νόημα ότι «για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν. Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, και ας μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους».

Πηγή: economico.gr