παραλλαγή MU

Την ανησυχία των επιστημόνων έχει προκαλέσει μια ενδεχόμενη παρενέργεια της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊό, η οποία σταδιακά κυριαρχεί στον κόσμο -και στη χώρα μας.

Υπνική παράλυση

Η παρενέργεια αυτή είναι η υπνική παράλυση, στην οποία το άτομο έχει μεν αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, όμως δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν «συγχρονίζονται» στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη. Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.Η υπνική παράλυση συνήθως συμβαίνει σε μία από τις εξής δύο περιπτώσεις:

  • την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου και
  • την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου.

Η ανησυχία για την Όμικρον

Σύμφωνα με τη «Mirror» και τη «Daily Mail», ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο αυτή η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται στον κοροναϊό. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς με κορονοϊό έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο Covid-19 ή πρόκειται για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας. Ο ειδικός στην υπνοθεραπεία δρ. Κατ Λέντερλι τόνισε ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον κοροναϊό να επηρεάζει τη «ρύθμιση» του εγκεφάλου, αναφορικά με τον ύπνο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσα στις παρενέργειες του Covid-19 καταγράφονται και διαταραχές στην εγκεφαλική λειτουργία και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς ο κοροναϊός επιτίθεται σε όλα τα συστήματα του οργανισμούς και όχι μόνο στο αναπνευστικό. Μάλιστα, επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί το λεγόμενο «long covid», δηλάδη, αν αφήνει προβλήματα αφότου ο ασθενής έχει ιαθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr