Σεπτέμβριος, ο μήνας της μεγάλης αγωνίας για την πανδημία

Την έντονη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκφράζουν κορυφαία στελέχη του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού και την μετατροπή της σε ενδημικό φαινόμενο όπως, για παράδειγμα, η γρίπη.

«Ενδημικό δεν σημαίνει και καλό»

Μάλιστα, ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ., δρ. Μάικλ Ράιαν, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία σε αντιπαραβολή με ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας».

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε ο Ράιαν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό φέτος. […] Ενδέχεται να μην εξαλείψουμε ποτέ τον ιό. Οι ιοί που προκαλούν πανδημίες τείνουν να γίνονται μέρος του οικοσυστήματος», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «αυτό που μπορούμε να τελειώσουμε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Το «τέλος» της πανδημίας

Σύμφωνα με τον Ράιαν, είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε να αποτραπούν οι θάνατοι. […] Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε το κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού, σε μια στιγμή όπου πολλές κυβέρνησεις και επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το τελευταίο πανδημικό κύμα που συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο ενδεχομένως να οδηγήσει σε ενδημικότητα του ιού.

Η γενικότερη αποδοχή ότι η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού έχει, μεν, μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα έχει φέρει στο επίκεντρο εκτιμήσεις ότι ίσως ο ιός περνά σε «ενδημική» φάση, κατά την οποία θα προκαλεί τοπικά ξεσπάσματα Covid-19, αλλά θα είναι σε διαχειρήσιμη μορφή, όπως οι επιδημίες της γρίπης ή άλλων εποχιακών ιώσεων. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ενδημικότητα δεν λύνει το πρόβλημα που ο ιός συνεχίζει να προκαλεί στη δημόσια υγεία.

Περί εμβολιασμών

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ράιαν αναφέρθηκε εκ νέου και στους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι πιθανόν στο μέλλον τρεις ή τέσσερις εμβολιασμοί να θεωρούνται ο κανονικός αριθμός δόσεων για να ελεγχθούν οι πιο σοβαρές μορφές της Covid-19. «Δεν θα τους ονομάζουμε πλέον ενισχυτικούς. Απλώς θα θεωρήσουμε ότι τρεις ή τέσσερις δόσεις είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί αυτή η ανθεκτική και ισχυρή ανοσία που σας προστατεύει από νοσηλεία και θάνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε.

Η προειδοποίηση του Ράιαν έρχεται σε μια στιγμή που πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η ελληνική, αυξάνουν τις πιέσεις προς τους ανεμβολίαστους πολίτες, με απαγορευτικά μέτρα, διοικητικά πρόστιμα και αυξημένες παραινέσεις, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε κάθε χώρα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο Π.Ο.Υ. έχει πλειστάκις ψέξει τις δυτικές χώρες για το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους τις περισσότερες δόσεις ενώ ο αναπτυσσόμενος κόσμος παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr