Σε τρεις μείζονες άξονες θα βασιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, μπροστά στον κίνδυνο του «τρίτου κύματος» της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, αλλά και των μεταλλάξεων του ιού που εντοπίστηκαν στη χώρα και ανησυχούν πολύ τους επιστήμονες.

Τρεις άξονες δράσης

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, τέθηκαν οι βασικοί άξονες δράσης, οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:

  • Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας.
  • Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί.
  • Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Αύξηση στις εισαγωγές

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε και η αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι από τις 455 απλές κλίνες που ήταν καλυμμένες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα Δευτέρα είναι καλυμμένες 547 απλές κλίνες COVID-19.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.

Πηγή: economico.gr