Το αντιϊικό χάπι Molnupiravir της Merck θα αρχίσει να χορηγείται άμεσα σε ασθενείς με κοροναϊό και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι «έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά και όλες οι δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιϊικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο (σ.σ. σήμερα) και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία. Πρόκειται για τα αντιϊικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Όμως, μέχρι να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως συναινέσει διά της υπογραφής τους για τη λήψη τους. Για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα και η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

  • είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση
  • είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη.

Θετική γνωμοδότηση

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι τα αντιϊικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια από τον ΕΜΑ, οπότε ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει. Όσον αφορά στη διαδικασία προμήθειά τους από τους ασθενείς, θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς μεσω ειδικής πλατφορμας προς την πενταμελή επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί, και εκείνοι θα αξιολογούν τα αιτήματα. Επίσης, ανέφερε ότι ογιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την πορεία της νόσου την 7η και 28η μέρα μετά την χορήγηση, «για να ξέρουμε πώς είμαστε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr