εμβόλιο Pfizer

Ένα νέο, τεράστιο συμβόλαιο για την διασφάλιση εμβολίων κατά του κοροναϊού υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer.

Παραγωγή στην ΕΕ και εγγυημένη παράδοση

Η νέα συμφωνία προβλέπει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υπάρχοντος εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις μεταλλάξεις του ιού, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη. «Η έγκαιρη παράδοση των δόσεων είναι διασφαλισμένη χάρη στην εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των ισχυουσών συμβάσεων και των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

φον ντερ Λάιεν: «Η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ»

Η Κομισιόν θεωρεί η νέα σύμβαση θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο. «Με την υπογραφή μας, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του! Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκτός η Ουγγαρία

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τονίζει ότι με τη νέα συμφωνία ενδυναμώνεται η δυνατότητα των κρατών-μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που επέλεξε να μην συμμετάσχει στη νέα αυτή συμφωνία για τα 1,8 δισ. εμβόλια της Biontech-Pfizer. Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη ήδη εμβολιάζει τον πληθυσμό της χώρας με το ρωσικό σκεύασμα Sputnik-V.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr