Με αυξανόμενο εκνευρισμό και ανησυχία υποδέχθηκε η Ευρώπη την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην άρει την -επί της ουσίας- απαγόρευση ταξιδιών από τη Γηραιά Ήπειρο στην Αμερική, επικαλούμενη αλληλοσυγκρουώμενες πολιτικές και ανεπαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Καμία ένδειξε για άρση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ενώ οι ΗΠΑ έχουν άρει το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών περιορισμών για την πανδημία, εντούτοις διατηρούν τα διεθνή ταξίδια σε ασφυκτικό κλοιό απαγορεύσεων, εν μέσω της επέλασης της άκρως μεταδοτικής Μετάλλαξης Δέλτα. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη για το πότε σχεδιάζει να άρει τους κανονισμούς που απαγορεύουν τα ταξίδια από τη ζώνη Σένγκεν των 26 χωρών, μήνες μετά τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα ασχολούνταν με το εν λόγω ζήτημα, και παρά τις ανοδικές τάσεις στα ποσοστά εμβολιασμού και τις επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτού του είδους οι απαγορεύσεις έχουν μικρή αποτελεσματικότητα.

Θέμα συζήτησης με τη Μέρκελ

Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία επίσκεψή της ως καγκελάριος στην Ουάσινγκτον. Τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές επισκέψεις στις ΗΠΑ παρέμεναν 95% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με την Αμερικανική Ταξιδιωτική Ένωση. Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι ο θυμός φουντώνει. Παρόλο που η Ευρώπη χαλάρωσε πολλούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, ουσιαστικά υπονομεύοντας την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Οι απαγορεύσεις κάνουν επίσης εξαιρετικά περίπλοκη τη ζωή για τους επιχειρηματίες, τους φοιτητές και γενικά άλλα άτομα που χρειάζεται να ταξιδέψουν για λόγους πέραν της αναψυχής.

Κανόνες του Τραμπ

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικριτών του κανόνα που απαγορεύει σε μη Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ αν μέσα στις τελευταίες 14 μέρες έχουν βρεθεί στην Ευρώπη (τον οποίο επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020) είναι ότι αυτός δεν συνάδει με την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να ακολουθεί την επιστήμη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πολίτες τους που ενθουσιάστηκαν από την προσέγγιση «America’s Back» του Μπάιντεν και από την πάγια θέση του ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Θεωρούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο ευέλικτη στην προσέγγισή της, αντί απλώς να παρατείνει τη γενικευμένη απαγόρευση που θέσπισε ο Τραμπ.

«Στίγμα για τις ΗΠΑ»

«Σε μια δημοκρατία όπως αυτή και με τις ελπίδες που τρέφει ο Μπάιντεν για συμμαχία δημοκρατικών κρατών, η αυθαίρετη γενικότητα της ταξιδιωτικής απαγόρευσης και η προκατειλημμένη φύση της αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα στίγμα (για τις ΗΠΑ)» αναφέρει η Σίλια Μπέλιν, συνεργάτιδα του Κέντρου ΗΠΑ και Ευρώπης του Brookings Institution. H Μπέλιν είχε γράψει μια έκθεση τον Μάιο προτρέποντας τις ΗΠΑ να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ευρώπη. Για εκείνη, το ζήτημα είναι προσωπικό. Έχει αμερικανική βίζα και παρότι ήθελε να επισκεφθεί την πατρίδα της τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες φοβόταν ότι θα μπορούσε να «κολλήσει» εκεί επ’ αόριστον. Στο τέλος αποφάσισε να το ρισκάρει, ελπίζοντας ότι θα πληρούσε τα κριτήρια για την «εξαίρεση εθνικού συμφέροντος» που θα της επέτρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες

Ο εκνευρισμός όμως μεγαλώνει από τη μεριά των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, που ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις εδώ και μήνες για να ανοίξουν οι «διάδρομοι» που συνδέουν τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα διατλαντικά δρομολόγια είναι ιδιαίτερα επικερδή και έτσι γίνεται εύκολα κατανοητός ο εκνευρισμός τους. «Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να πάνε στην Ευρώπη, και το κάνουν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φέρουμε Ευρωπαίους στη χώρα μας» εξηγεί ο CΕΟ της Delta Air Lines Inc., Εντ Μπάστιαν. Όπως επισημαίνει, η αεροπορική εταιρεία έχει παρουσιάσει στοιχεία στην κυβέρνηση «για την επιστήμη και την ασφάλεια της άρσης ταξιδιωτικών περιορισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Η.Β. και την Ευρώπη». «Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και τις γνώσεις μας» στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακατανόητη απόφαση

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η άρση του αποκλεισμού ταξιδιών και από τις δύο μεριές υποστηρίζεται από την επιστήμη, εξαιτίας των ποσοστών εμβολιασμού αλλά και των διαρκών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Ο διπλωματικός κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στις πολιτικές της, όπως ανίχνευση επαφών ή προϋποθέσεις εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να διατηρούν τις επενδύσεις τους στην αμερικανική οικονομία, κι αν εξακολουθήσουν να ισχύουν απαγορεύσεις που επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική εικόνα και στις δυο ακτές του Ατλαντικού και μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν ρυθμίσεις στους ταξιδιωτικούς κανόνες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr