Κίνα κοροναϊός

Μπροστά σε ένα νέο και εφιαλτικό σενάριο ακραίων περιορισμών, αντίστοιχων με εκείνους στις αρχές του 2020 βρίσκονται οι κινεζικές αρχές, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται καθημερινά και φαίνεται ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σκληρό lockdown 

Στην επαρχιακή πόλη Σιάν, όπου έχει καταγραφεί η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει επιβληθεί αυστηρότατο lockdown, όπως εκείνο της Γουχάν πριν δύο χρόνια, με 13 εκατομμύρια κατοίκους κλειδωμένους στα σπίτια τους εδώ και επτά ημέρες.

Συνολικά στη Σιάν έχουν εντοπιστεί 962 κρούσματα από τις 9 Δεκεμβρίου, κι αυτό χωρίς ακόμη να έχει καταγραφεί η παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον. Μόνο το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν εκεί 151 από τα 152 εγχώρια κρούσματα της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν μηδενική ανοχή στα τοπικά ξεσπάσματα του κοροναϊού, κι έτσι στη Σιάν επέτρεπαν μέχρι τη Δευτέρα την έξοδο μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό, αυστηρά για την προμήθεια αγαθών.

Οι αρχές διανέμουν τα αγαθά στα νοικοκυριά 

Από τη Δευτέρα τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω, με τις τοπικές αρχές να απαγορεύουν και αυτή την έξοδο, φροντίζοντας για τη διανομή αγαθών ανά νοικοκυριό από το κράτος.

Έχουν απαγορευθεί ακόμη η έξοδος από την πόλη και βεβαίως η είσοδος σε αυτή, με πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα για μοριακά τεστ ούτε λίγο ούτε πολύ από 12,3 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στην πόλη είναι πολύ πιθανό κάποιοι που έδωσαν αρνητικό δείγμα να κολλήσουν μέχρι να φτάσουν να ελεγχθούν όλα τα δείγματα αυτά.

Πολίτες διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν ξέρουν πότε θα αρθούν οι περιορισμοί αλλά και ότι τα προϊόντα που τους διανέμονται δεν διεκδικούν και… βραβείο φρεσκάδας.

Δεν πιάνουν την «Όμικρον» τα εμβόλια;

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της χώρας η πανδημία, καθώς φαίνεται ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού. Έρευνα στο Χονγκ Κονγκ έδειξε την περασμένη εβδομάδα πως ακόμη και τρεις δόσεις του βασικού κινεζικού εμβολίου Sinovac είναι αναποτελεσματικές έναντι της Όμικρον.

Σχολιάζοντας την Τρίτη τα ευρήματα της μελέτης ο πολύπειρος Γάλλος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε ότι «αν επιβεβαιωθούν, η Κίνα έχει τώρα 1,4 δισεκατομμύρια μη ανοσοποιημένους πολίτες», κάτι που όπως πρόσθεσε θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα και για τον κόσμο.

Σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο 

Ο ίδιος εξήγησε ότι, δεδομένης της πολιτικής που έχει ακολουθήσει έως τώρα η Κίνα, αυτό πιθανώς συνεπάγεται συχνά και μεγάλα lockdown, με μεγάλη επίδραση στη δραστηριότητα εντός της ασιατικής χώρας, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο.

Ήδη εταιρίες με παρουσία στη Σιάν, όπως η κορεατική Samsung και η κινεζική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co ανακοίνωσαν ότι προσωρινά «προσαρμόζουν τη λειτουργία» τους.

Η ίδια έρευνα προσέθεσε ότι χρειάζεται μια ενισχυτική δόση εμβολίου όπως των Pfizer/BioNTech για να αντιμετωπιστεί επαρκώς η Όμικρον από οργανισμούς που έχουν αρχικά εμβολιαστεί με Sinovac.

Πηγή: Reuters, China Daily

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr