Μπροστά στο «τσουνάμι» της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού που σαρώνει την Ευρώπη, μια κυβέρνηση στη «γηραιά ήπειρο» έκανε το πρώτο βήμα για μείωση της ηλικίας υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυβέρνηση Ντράγκι διέβη τον Ρουβίκωνα και ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αρχικά έπρεπε να αφορά τους πολίτες άνω των εξήντα ετών, αλλά το όριο ηλικίας τελικά μειώθηκε στα πενήντα έτη. Τα μέτρα εγκρίθηκαν ομόφωνα, αν και με έναν δύσκολο πολιτικό συμβιβασμό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Θα υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, λοιπόν, για όλους τους πολίτες που έχουν κλείσει τα πενήντα χρόνια. Για όσους εργάζονται αυτό θα γίνει με την μορφή του «σούπερ πράσινου πάσου», για να μπορούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους. Για όλους τους υπόλοιπους (άνεργους και συνταξιούχους) επιλέγεται απευθείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Εξαιτίας της αντίθεσης της Λέγκα και μέρους των Πέντε Αστέρων πάντως, η σκληρή αυτή γραμμή προβλέπει κάποιους αστερίσκους. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην τράπεζα, στο ταχυδρομείο και στο σούπερ μάρκετ, αλλά μόνο με αρνητικό τεστ. Έστω και αν η κεντροαριστερά και η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια, επιθυμούσαν επιβολή του «σούπερ πάσου» -και άρα του εμβολιασμoύ- σε κάθε εμπορική δραστηριότητα και γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού.

Περιθώριο ως τις 15 Φεβρουαρίου

Οι έριδες και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης αυξάνονται. Και μια ακόμη αντιπαράθεση αναμένεται να ξεσπάσει σε ό,τι αφορά την παροχή νέα οικονομικής στήριξης στις παραγωγικές δραστηριότητες που επλήγησαν από την κρίση.

Για την προσαρμογή στα νέα αυτά μέτρα υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, βέβαια, όπως επισημαίνουν σήμερα πολλοί ειδικοί, το κύμα μολύνσεων της μετάλλαξης όμικρον μπορεί να έχει ούτως ή άλλως περιοριστεί. Άρα οι νέοι αυτοί περιορισμοί ενδέχεται να να μην φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Σαφές μήνυμα στους ανεμβολίαστους

Ωστόσο και σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα υπάρχουν κάποιες απορίες: Όποιος πάει στην δουλειά χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να πληρώνει μέχρι και 1.600 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, όμως, θα καταβάλλουν σε αντίστοιχη περίπτωση μόνον 100 ευρώ.

Η κυβέρνηση Ντράγκι θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Για τα 5,5 εκατομμύρια πολίτες που ακόμη δεν έχουν μπει σε εμβολιαστικό κέντρο η καθημερνή ζωή γίνεται σαφώς πιο δύσκολη. Με τον τρόπο αυτό παράλληλα μπορεί να αυξηθεί άμεσα και η προσέλευση για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr