Τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης, προσδιορίζοντας το χρόνο λήψης των νέων μέτρων μετά την περίοδο των γιορτών, δήλωσε ότι «είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Τσουνάμι τεστ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανένας σε όποια χώρο και αν εργάζεται, ότι δεν θα εργάζονται μέσα μόνο άτομα εμβολιασμένα». Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν self test το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Λοκντάουν στις 3/1 ζητά ο Σαρηγιάννης

Την ίδια ώρα, ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζήτησε την επιβολή καθολικού λοκντάουν από τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες από το «κύμα» της μετάλλαξης Όμικρον που σταδιακά εξαπλώνεται και στην Ελλάδα. Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, με δεδομένες και τις μετακινήσεις των Γιορτών.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα. Εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», σημείωσε και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α’ εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr