Τις πληροφορίες ότι το lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα θα παραταθεί πέραν της 7ης Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

Μιλώντας στο Mega Channel, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών. «Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο» είπε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για σταδιακή άρση μέτρων lockdown και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Αποφάσεις για σχολεία-λιανεμπόριο

Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία, είπε, ωστόσο, επανέλαβε ότι με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και το λιανεμπόριο απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου.

Περί πλαφόν στις τιμές των τεστ

Όσον αφορά στις αντιδράσεις για τα πλαφόν στα τεστ Covid-19, απάντησε ότι στην εφαρμογή τους θα κριθούν τα προβλήματα διατίμησης, συμπληρώνοντας ότι η αγορά των τεστ, όσον αφορά τα μοριακά και τα rapid, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές και «οι τιμές που θεσπίστηκαν είναι εύλογες». Δεν μπορούσε να συνεχιστεί να υπάρχουν τιμές 70-80 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 35-40 για τα rapid, είπε ο κ. Πέτσας. Η αγορά, προσέθεσε, θα ισορροπήσει σε ένα καλό επίπεδο και δεν θα έχουμε προβλήματα. «Ταβάνι» είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και 10 ευρώ για τα rapid.

Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι λογικό στην αρχή να υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες, αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία.

Πηγή: economico.gr