Από την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στη χώρα προχωρεί με μεγάλη ταχύτητα καθώς έχουν χορηγηθεί 206 εκατομμύρια δόσεις και περίπου 83 εκατομμύρια άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της COVID-19.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι δύο παράγοντες μπορεί να ανατρέψουν την καλή εικόνα και να προκαλέσουν πανδημία μακράς διαρκείας στις ΗΠΑ -και κατά συνέπεια να επιμηκύνουν τη διάρκεια της πανδημίας και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι μεταλλάξεις του κοροναϊού που ήδη καταγράφονται και αυξάνουν τα νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η βρετανική παραλλαγή του ιού, μάλιστα, αρχίζει να μολύνει και παιδιά, ενώ μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κοροναϊού, η οποία, πάντως, δεν είναι η κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά σε επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ιδίως σε Πολιτείες του Νότου των ΗΠΑ, παρατηρείται μείωση στη ζήτηση εμβολίων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται πλεόνασμα δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός πολιτών δεν δείχνει διατεθειμένος να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, ιδίως στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κίνδυνος νέων μεταλλάξεων

Συνδυαστικά, οι δύο αυτοί παράγοντες, μαζί με τους δισταγμούς πολλών Κυβερνητών να εφαρμόσουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα σε Πολιτείες που παρατηρείται έξαρση του ιού, προοιωνίζονται, σύμφωνα με ειδικούς, προβλήματα στην καταπολέμηση της πανδημίας και, σίγουρα, πιο μακρά περίοδο διάρκειάς της.

Όσο ο ιός βρίσκει ευάλωτα άτομα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, δίνοντας νέες παραλλαγές πιο ανθεκτικές στα εμβόλια ή πιο μεταδοτικές, με κίνδυνο η πανδημία να συνεχίσει να σαρώνει τον πληθυσμό και να καταγράφονται μείζονες εξάρσεις της σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη.

Κλειδί οι εμβολιασμοί

Η επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος σε συνδυασμό με τις παραλλαγές του ιού δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον έλεγχο της πανδημίας ιδίως αν δεν εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ατόμων ώστε να επιτευχθεί ανοσία αγέλης στον πληθυσμό -και στα παιδιά, τα οποία για την ώρα μένουν εκτός εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν το «άλφα και το ωμέγα» για τον έλεγχο της πανδημίας και ότι χωρίς αυτούς δεν αποκλείεται να χρειαστεί και πάλι επιστροφή στα μέτρα της καραντίνας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποτραπεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Πηγή: economico.gr