κίνητρα γιατροι

Όλο και πιο κοντά σε μαζικούς εμβολιασμούς με τρίτη δόση, καθώς η Pfizer, λίγο μετά τη λήψη πλήρους άδειας για το σκεύασμά της κατά του κοροναϊού, κατέθεσε αίτηση στον FDA για την έγκριση μιας τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου.

Το αίτημα της Pfizer

Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Η διαδικασία της αίτησης για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου στον FDA αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Η Pfizer ζητά να επιτραπεί η χορήγηση μιας ακόμη δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

«Με βάση τα δεδομένα της φάσης 3, ξεκινήσαμε την υποβολή συμπληρωματικής αίτησης άδειας στον FDA για έγκριση τρίτης (ή ενισχυτικής) δόσης εμβολίου κατά της Covid-19. Τα εμβόλια ήταν και θα παραμείνουν κρίσιμα για να βοηθήσουν στην προστασία ζωών από την Covid-19, και αν εγκριθούν, πιστεύουμε ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πορεία μας για να “βγούμε” από την πανδημία», έγραψε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Φάση 3 κλινικών δοκιμών

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα δεδομένα από τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου παρήγαγε ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών.

Άνθρωποι που πήραν μέρος στην έρευνα, έκαναν και μια τρίτη δόση του εμβολίου των δυο εταιριών 4,8 με 8 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Όπως καταγράφηκε στις δοκιμές, τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του ιού ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την ενισχυτική δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Στο 99,5% των συμμετεχόντων, όπως ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech, παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση, συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.

Τρίτη δόση στους έξι μήνες

Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ μπορεί να εγκρίνουν μία τρίτη δόση εμβολίου για ενήλικους κατά της COVID-19 τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αντί του διαστήματος των οκτώ μηνών, όπως είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ανέφερε η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Η έγκριση για ενισχυτικές δόσεις των τριών εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλέστηκε μία πηγή που έχει λάβει γνώση των σχεδίων. Πρόκειται για τα εμβόλια της Pfizer Inc – BioNTech SE, της Moderna Inc και της Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr