Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.583.526 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 154.546(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Στην Αττική εντοπίστηκαν 6.401 νέα κρούσματα και άλλα 794 στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.141 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (58.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 45 (51.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (48.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.717 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή +13.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η τέταρτη δόση
Εν τω μεταξή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ η Επιτροπή προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60.
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για τη χορήγησή της 4ης δόσης στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 300.000 ατόμων.


Πηγή: economico.gr