κοροναϊός εμβολιασμοί

Πάνω 5,8 εκατ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% του σχετικού συνόλου) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού ενώ το 61,1% των ενηλίκων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του υφυπουργού έχει ως εξής:

«Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 7η εβδομάδα από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την επίδραση του εμβολιασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού από τις προηγούμενες (έως 100% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του)
η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν χωρίς lockdown
5,8 εκατ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους».

Τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα 

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος παραθέτει στοιχεία για τα μεγέθη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα (με τουλάχιστον μια δόση ή κλεισμένο ραντεβού):

  • 12-17 ετών 52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί του ηλικιακού group
  • 18-29 ετών 618.305 πολίτες ή 44,1% επί του ηλικιακού group
  • 30-44 ετών 1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί του ηλικιακού group
  • 45-59 ετών 1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί του ηλικιακού group
  • 60+ 2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί του ηλικιακού group

3-4 φορές μικρότερη η πίεση στο σύστημα υγείας 

«Με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα όταν είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων και ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα κινητικότητας των πολιτών, ακριβώς επειδή δεν είχαμε τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing που πραγματοποιείται σήμερα», επισημαίνει εξάλλου, ενώ τα βασικά μεγέθη, όπως αναφέρει, έχουν ως εξής:

  • 2.942 κρούσματα ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων)
  • 24.543 ενεργά κρούσματα
  • 1.807 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια
  • 226 διασωληνωμένοι ασθενείς
  • 17 θάνατοι ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων)

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά από τη βαριά νόσηση και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα δεδομένα, καθώς βλέπουμε εμβολιασμένους πολίτες να κολλάνε μεν τον ιό αλλά να νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τους ανεμβολίαστους και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να αφορούν πρωτίστως σε ανεμβολίαστους ασθενείς», δηλώνει.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές

Κατά συνέπεια, «το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές γι’ αυτό μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας, εδώ: https://emvolio.gov.gr.

Και, ταυτόχρονα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι ας δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας test μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μια εβδομάδα», προτρέπει τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr