Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε και πρωτοανακαλύφθηκε, ο ιός HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS έχει υπάρξει μια τέραστια μάστιγα για την ανθρωπότητα.

Το νέο mRNA εμβόλιο

Πλέον, ο ιός ελέγχεται μέσω αντιϊικών φαρμάκων και οι φορείς μπορούν να ζήσουν μια απολύτως κανονική ζωή, ωστόσο, φαίνεται ότι η πανδημία του κοροναϊού, εμμέσως, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός «όπλου» που, αν όλα πάνε καλά, θα νικήσει οριστικά τον ιό και θα βάλει τέλος σε μια από τις χειρότερες ασθένειες που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία Moderna θα αρχίσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα την πρώτη φάση δοκιμών ενός εμβολίου κατά του ιού HIV, το οποίο στηρίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA με το ήδη επιτυχημένο της εμβόλιο για τον κοροναϊό, υλοποιώντας ανακοίνωση που είχε κάνει ήδη από τον περασμένοι Απρίλιο.

Τα ειδικά αντισώματα

Ο στόχος του εμβολίου της Moderna είναι να πείσει τον οργανισμό να παράξει ειδικά αντισώματα τα οποία επιτίθενται σε σταθερά τμήματα του ιού (ο οποίος έχει την τάση να μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα) και να τον αδρανοποιούν, όπως έχει καταγραφεί ότι συμβαίνει απολύτως φυσικά σε ορισμένους ανθρώπους, κάτι που ως τώρα δεν είχε επιτευχθεί.

Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πλέον υπάρχει η τεχνολογία για την παρασκευή σκευάσματος που θα ενεργοποιεί τα συγκεκριμένα αντισώματα στον οργανισμό και έτσι θα καταπολεμά με ισχυρό τρόπο όλα τα «κόλπα» που ο ιός HIV χρησιμοποιεί για να παραμένει στο σώμα όσων έχουν μολυνθεί από αυτόν.

Η πρώτη φάση των δοκιμών

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές θα εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου και θα μετρήσουν τον βαθμό άμεσης ανταπόκρισης στη θεραπεία, σε μια μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές, με έμφαση στα λεγόμενα Β-κύτταρα, τα οποία παράγουν τα ισχυρά αντισώματα, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει τρεις φάσεις δοκιμών του εμβολίου μέσα στο 2021.

Επισήμως, οι δοκιμές του εμβολίου, για το οποίο η Moderna συνεργάζεται με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για Εμβόλιο κατά του AIDS και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 19 του μηνός. Σε αυτήν την πρώτη φάση θα συμμετάσχουν 56 εθελοντές, οι οποίοι έχουν αρνητικό τεστ για AIDS. Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr