Το χθεσινό σοκ των 4.340 κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα «πάγωσε» την κυβέρνηση και αύξησε κατακόρυφα τον προβληματισμό σχετικά με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που σχεδιάζεται εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει γίνει δυνατό να υλοποιηθεί ακόμα.

Καθώς σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις προτάσεις της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, στην προμετωπίδα των οποίων βρίσκεται το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Λιανεμπόριο

Ως προς το ζήτημα του λιανεμπορίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι όταν δοθεί το πράσινο φως δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside. «Πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία. Έχουμε μεγάλη πίστη στην εισήγηση της Επιτροπής», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως. «Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση» ανέφερε, ωστόσο, για τα γυμναστήρια είπε ότι δεν είναι στην ατζέντα της συζήτησης για άνοιγμα στην παρούσα φάση.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Από την πλευρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο. «Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» διευκρίνισε.

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού», τόνισε.

«Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown»

Βέβαια, η κ. Πελώνη μιλώντας στο Action 24 το βράδυ της Τρίτης ξεκαθάρισε ότι το lockdown παραμένει. «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε».

Πλέον η «μπάλα» βρίσκεται στο «γήπεδο» των λοιμωξιολόγων η συνεδρίαση των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν και αύριο για να οριστικοποιήσουν την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει η χώρα μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς οι ειδικοί δείχνουν διχασμένοι ως προς το αν η πανδημία βρίσκεται σε σταθεροποίηση ή ακόμα σε ανοδική πορεία.

Πηγή: economico.gr