Μαύρη μέρα ήταν για τις ΗΠΑ η Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς η χώρα ξεπέρασε τις 500.000 νεκρούς από την πανδημία του κοροναϊού, ξεπερνώντας ένα εφιαλτικό ορόσημο.

Συγκλονισμένος ο Μπάιντεν

Εμφανώς συγκλονισμένός από τις εξελίξεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στο έθνος τόνισε ότι «ζητώ από τους Αμερικανούς να θυμούνται αυτούς που χάσαμε και αυτούς που αφήσαμε πίσω. Όμως, όπως όλοι θυμόμαστε, σας ζητώ να δράσετε, να παραμείνετε σε ετοιμότητα, να διατηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις, να φοράτε μάσκα και να εμβολιαστείτε, όταν είναι η σειρά σας».

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις πολιτικές της παραπληροφόρησης που έχουν διαιρέσει οικογένειες, κοινότητες, τη χώρα ολόκληρη. Από τον ιό δεν πεθαίνουν Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί. Είναι οι συμπατριώτες μας, οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι γονείς και τα παιδιά μας, οι σύζυγοί μας. Πρέπει να το πολεμήσουμε μαζί, ως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σας υπόσχομαι, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε τον ιό».

Περισσότεροι νεκροί απ’ όσοι στους πολέμους

Νωρίτερα, και ενώ τα θύματα του κοροναϊού στις ΗΠΑ έφθαναν το μισό εκατομμύρι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας, Άντονι Φάουτσι δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είναι φρικιαστικό. […] Δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Σε δεκαετίες, ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για την περίοδο που πέθαναν τόσοι άνθρωποι».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία του κοροναϊού στις ΗΠΑ ξεπερνά τον συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ένας άνθρωπος πέθαινε από κοροναϊό στις ΗΠΑ ανά 28 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές προσπαθούν να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην καταστροφή, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 28 εκατομμύρια, ενώ με την παρούσα κατάσταση, η πρόβλεψη μιλά για σχεδόν 600.000 νεκρούς ως τα τέλη του Ιουνίου.

Πηγή: economico.gr