Παραμένοντας πιστή στην σκληρή πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων», η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, μετά την Σαγκάη και στο Πεκίνο.

Αγώνας για αποτροπή λοκντάουν

Στην πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων κλείνουν 40 σταθμοί μετρό και αναστέλλονται 158 δρομολόγια λεωφορείων. Καθημερινά καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα, ωστόσο οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν καθολικό λοκντάουν όπως στη Σαγκάη. Η Πανγκ Ζινγκχούο, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων Πεκίνου, δηλώνει σχετικά στην κινεζική τηλεόραση: «Υπάρχουν ακόμα ορισμένες άγνωστες πηγές σποραδικών λοιμώξεων COVID-19 σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν τα τεστ κορωνοϊού στις συνοικίες για να αποτραπεί η διασπορά».

Προληπτικά οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν το κλείσιμο για μια εβδομάδα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και δευτεροβάθμιων επαγγελματικών σχολείων. Ο Λι Γι, εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Πεκίνου: «Διακόπτονται τα δια ζώσης μαθήματα από τις 5 μέχρι και τις 11 Μαΐου. Το πότε θα επαναλειτουργήσουν νηπιαγωγεία και σχολεία θα αποφασιστεί μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Κίνδυνος για την οικονομία

Εν τω μεταξύ στη Σαγκάη δεν υπάρχει προς το παρόν προοπτική άρσης του λοκντάουν. Πάνω από ένα μήνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης των 25 εκατομμυρίων βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αχτίδα φωτός η απόφαση των αρχών να επιτρέψουν σε ένα μόνο μέλος ανά νοικοκυριό να βγαίνει για ένα μικρό περίπατο ή σύντομα ψώνια σε σουπερμάρκετ για τα απολύτως απαραίτητα. Τα δρακόντεια μέτρα των αρχών φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλές εταιρίες, πλήττουν σημαντικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Οι αναλυτές της Fitch αναπροσάρμοσαν προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022 σε 4,3% από 4,8%, ποσοστό χαμηλότερο από τον επίσημο κινεζικό στόχο του 5,5%. Επιπλέον, στο λιμάνι της Σαγκάης, 344 πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα, μια αύξηση 34% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι η αποστολή προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ διαρκεί πλέον 74 μέρες περισσότερο από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr