Την εκτίμηση ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2, ο οποίος εμφανίστηκε την Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, θα «βασανίσει» την ανθρωπότητα για αρκετά ακόμα χρόνια έκανε ένας από τους κορυφαίους «παίκτες» στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Ο ιός θα μεταλλαχθεί περαιτέρω»

Συγκεκριμένα, ο Ουγκούρ Σαχίν, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, η οποία μαζί με την Pfizer εισήγαγε έναν από τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι θα ζούμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια». Μάλιστα, την ώρα που φαίνεται ότι αρχίζει να υποχωρεί το «κύμα» της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη, ο Σαχίν εκτίμησε ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο πανδημικό «κύμα».

Ο CEO της γερμανικής start-up βιοτεχνολογίας σημείωσε ότι οι νέες παραλλαγές ήταν και είναι αναπόφευκτες «επειδή ο ιός θα μεταλλαχθεί περαιτέρω», οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες εξάρσεις κρουσμάτων. Όμως ο κόσμος «είχε εισέλθει σε μια φάση όπου οι κοινωνίες κατανοούν καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν τον ιό», συμπλήρωσε. «Πάντα μαθαίνουμε περισσότερα και προετοιμαζόμαστε καλύτερα», είπε ο επικεφαλής της BioNTech.

Ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον

Στην παρούσα φάση, η BioNTech μαζί με την αμερικανική Pfizer (που έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της κατά του αρχικού στελέχους του κοροναϊού) βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ένος νέου σκευάσματος, το οποίο θα στοχεύει ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον του ιού, καθώς το προηγούμενο εμβόλιο παρείχε υψηλή προστασία από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 και της επικίνδυνης παραλλαγής Δέλτα.

Οι πρώτες δοκιμές του νέου, προσαρμοσμένου στην μάχη κατά της Όμικρον εμβολίου, αναμένεται να αρχίσουν το Μάρτιο, είπε ο Σαχίν, προσθέτοντας επίσης στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι οι πρώτες παραδόσεις θα πάνε πιο πίσω χρονικά, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο, εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με όσα είπε ο Σαχίν, για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση, «ο ΕΜΑ έπρεπε να περιμένει περισσότερο από το προγραμματισμένο για τα δεδομένα που απαιτούνται για έγκριση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr