Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ενώ το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) εκτιμά ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ενωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Το RDIF ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον EMA. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Έτοιμες πολλές χώρες

Στην Ευρώπη η έγκριση του εμβολίου αναμένεται πραγματικά με κομμένη την ανάσα, καθώς οι συμφωνίες της Κομισιόν με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχει αποδειχθεί προβληματικές και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των απαραίτητων δόσεων για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο καθώς και να το παράξει η ίδια, μόλις πάρει το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ. Η Τσεχία, παρήγγειλε μία παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων της Ε.Ε. και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και στην κινεζική Sinopharm, δήλωσε ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν. Στην Ουγγαρία ήδη γίνονται εμβολιασμοί με το Sputnik-V, παρότι δεν έχει λάβει άδεια για επείγουσα χρήση.

Δοκιμές και για τις μεταλλάξεις

Ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα, ανακοίνωσαν πρόσφατα ερευνητές. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik-V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik-V. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της λειτουργίας τους. Ακόμη δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.

Πηγή: economico.gr