πρωτοποριακό φάρμακο

Στην Ελλάδα για κλινικές μελέτες το πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κοροναϊού από το Ισραήλ:  Στην παρουσίαση ενός νέου εισπνεόμενου φαρμάκου προχώρησε κατά την συνάντησή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ισραηλινός ομόλογός του κ. Νετανιάχου. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου EXO-C24 στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε για τον σκοπό αυτό να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Σε δοκιμαστικό στάδιο – πολύ καλά αποτελέσματα

Όπως ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα. Αν έχεις κοροναϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα το εισπνέεις και είσαι καλά δήλωσε ο Νετανιάχου. «Το δοκιμάζουμε ακόμα» διευκρίνισε.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κοροναϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο».

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

«Το φάρμακο προκάλεσε το ενδιαφέρον μας. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει, θα ανακουφιστούμε πολύ αν βρούμε φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Θεραπεία εντός 5 ημερών σε 29 από τους 30 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές

Θεράπευσε 29 από τους 3 παραλήπτες 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bgr, πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24. Σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, το EXO-C24 έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών.

Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες.

Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Άρμπερ, στον οποίο ο κ. Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε στους TIMES η ερευνήτρια Shiran Shapira.

Πηγή: economico.gr