κοροναϊός σχεδιασμός

Προς σταδιακή άρση των λίγων μέτρων που έχουν απομείνει προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τελικό ορίζοντα τον Μάρτιο, όπου βάσει του σχεδιασμού και της υφιστάμενης πορείας της πανδημίας το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, πλην της χρήσης μάσκας, που θα μας συνοδεύει για καιρό.

Η τάση αυτή, της άρσης των περιορισμών και της επιστροφής στην κανονική ζωή, καταγράφεται ήδη σε όλη την Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή κοινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λαμβάνει χώρα στη Λυών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε η άποψη πως η άρση των μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη, με τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Η πρώτη άρση περιορισμού 

Το επόμενο διάστημα και έως το τέλος Φεβρουαρίου είναι πιθανόν να δούμε την πρώτη άρση περιορισμού που θα αφορά είτε τη χωρητικότητα στα μαγαζιά είτε τους καθήμενους. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως δεν είναι πιθανόν να δούμε ταυτόχρονα και τις δύο άρσεις, αλλά είτε τη μία είτε την άλλη.

Στις αρχές Μαρτίου, πάντως, δεν αποκλείεται να μην ισχύει κανένας περιορισμός. Δεδομένο, όμως, πρέπει να θεωρείται πως το τελευταίο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση και φέτος των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Με το πέρας της Αποκριάς 

Με την άρση, ωστόσο, των περιορισμών που θα έχει ισχύσει πιθανότατα στη διασκέδαση, θα επέλθει και η απαραίτητη εκτόνωση. Με το πέρας της Αποκριάς, που θα συνδέεται πιθανότατα με την τελευταία απαγόρευση, θα έχουμε όπως όλα δείχνουν έναν Μάρτιο χωρίς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται βεβαίως πως αυτό ισχύει για τους εμβολιασμένους, καθώς για τους ανεμβολίαστους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, με βασικότερη την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους.

Στη χθεσινή κοινή διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της Ε.Ε., που λαμβάνει χώρα στη Λυών, κυριάρχησε η άποψη πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Εμφαση στην οικονομία

Εάν δεν αλλάξει κάτι και ο προγραμματισμός ισχύσει όπως περιγράφηκε παραπάνω, είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει από τα μέσα Μαρτίου να ανεβάσει στροφές έχοντας μια πλήρη και ανοιχτή οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Θα ακολουθήσει έπειτα από δύο έτη ένα «κανονικό Πάσχα» στις 24 Απριλίου και μία εβδομάδα μετά, την 1η Μαΐου, θα έρθει και η «γενναία», όπως την έχει ήδη χαρακτηρίσει το Μαξίμου, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω πως η κυβέρνηση έπειτα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα θέλει αρχής γενομένης από τον Μάρτιο να κάνει ολική επαναφορά δίνοντας έμφαση στην οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και ένα έξτρα πρόβλημα, καθώς μετά το όριο των επτά μηνών που έχει τεθεί από τη δεύτερη δόση, 300.000 Ελληνες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πως αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ενημερωθεί.

Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες περίπου 35.000 πολίτες κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Με αυτόν τον ρυθμό στις αρχές Μαρτίου εκτιμάται πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των 300.000 θα έχει κάνει και την αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr