Δεν προκαλούν ενθουσιασμό τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης στη Βρετανία, όπου πολίτες εμβολιάστηκαν με μείγμα σκευασμάτων και συγκεκριμένα με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας Com-COV που δημοσιεύτηκαν στο υψηλού κύρους ιατρικό περιοδικό Lancet, μια πρώτη αποτίμηση της μείξης των εμβολίων δείχνει πιο έντονες παρενέργειες, απ’ ότι αν κάποιος κάνει και τις δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο.

Οι παρενέργειες

Συγκεκριμένα, το 10% των συμμετεχόντων στο πείραμα δήλωσε ότι είχε κρυάδες μετά τη δεύτερη δόση της AstraZeneca με το ίδιο εμβόλιο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 40% αν η πρώτη δόση ήταν AstraZeneca και η δεύτερη Pfizer/BioNTech.

Επίσης, το 25% όσων έκαναν δύο δόσεις με Pfizer/BioNTech ανέφερε κρυάδες μετά τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό με κρυάδες όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη AstraZeneca ανέβηκε στο 45%. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ήπιες παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις κλπ.

Άλλα δύο συμπεράσματα

Δύο ακόμα συμπεράσματα από τα πρώτα δεδομένα της έρευνα είναι ότι αυξάνεται και το ποσοστό των ατόμων με μέτρια συμπτώματα όταν κάνει μείγμα εμβολίων, καθώς και ότι οι πιο έντονες παρενέργειες εμφανίζονται μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca και μετά τη δεύτερη δόση του Pfizer/BioNTech, όταν κάποιος κάνει το ίδιο εμβόλιο.

Η έρευνα σταδιακά «ανοίγεται» και στα εμβόλια της Moderna και της Novanax, ενώ τα αποτελέσματά της σχετικά με την επίδραση στην ανοσία του συνδυασμού εμβολίων αναμένονται τον Ιούνιο. Επίσης, η ερευνητική ομάδα έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα σε διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr