εμβόλιο Pfizer

Δέκα βασικά συστατικά έχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, το οποίο έχει λάβει έγκριση από την ΕΜΑ και από τις 27 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε εμβολιασμούς κατά του Covid-19.

Το κρίσιμο συστατικό

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιέχει ένα μοναδικό ενεργό συστατικό, ένα μόριο που λέγεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και περιέχει απλώς γενετικές οδηγίες, έτσι ώστε ο οργανισμός να παράγει την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) στην επιφάνεια του κοροναϊού, με την οποία αυτός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το mRNA καθοδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν την εν λόγω πρωτεΐνη του κοροναϊού και με αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σκοπίμως όχι στον ίδιο τον ιό σε αδρανοποιημένη μορφή (όπως συμβαίνει σε πιο παραδοσιακού τύπου εμβόλια), αλλά στο κατ’ εξοχήν τεχνητά δημιουργημένο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του ιού, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης.

Το mRNA γρήγορα αποσυντίθεται, χωρίς να αφήσει ίχνος και δεν ενσωματώνεται στο ανθρώπινο DNA. Το μόνο που μένει, είναι η επιθυμητή μοριακή μνήμη του κοροναϊού, έτσι ώστε το σώμα να ενεργοποιήσει έγκαιρα την άμυνα του, όταν βρεθεί πραγματικά ενώπιον του SARS-CoV-2.

Τα προστατευτικά λιπίδια

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech περιέχει επίσης εννέα άλλα βοηθητικά συστατικά. Τέσσερα από αυτά είναι λιπίδια με πολύπλοκα χημικά ονόματα: (4-ydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate),2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC) και χοληστερόλη.

Tα λιπίδια σχηματίζουν ένα προστατευτικό περίβλημα γύρω από το mRNA, το οποίο είναι πολύ εύθραυστο και θα διαλυόταν γρήγορα, αν εισαγόταν μόνο του στο σώμα. Ωστόσο, προστατευμένες μέσα στο μικροσκοπικό λιπώδες σφαιρίδιο, οι γενετικές οδηγίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στα ανθρώπινα κύτταρα για να κάνουν εκεί την προγραμματισμένη δουλειά τους.

Σάκχαρα και άλατα

Το εμβόλιο περιέχει ακόμα το σάκχαρο σουκρόζη, που αποτρέπει τα ανωτέρω νανοσωματίδια να συγκολληθούν, όταν το εμβόλιο συντηρείται σε βαθιά ψύξη. Τα υπόλοιπα τέσσερα συστατικά του εμβολίου είναι τέσσερα άλατα: χλωριούχο κάλιο, μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, βασικό διένυδρο φωσφορικό νάτριο και χλωριούχο νάτριο (αυτό το τελευταίο είναι το οικείο μαγειρικό αλάτι).

Αυτά τα συστατικά είναι συνηθισμένα και υπάρχουν σε πολλά φάρμακα και εμβόλια εδώ και χρόνια. Τα άλατα βοηθούν τα άλλα συστατικά του εμβολίου να προσαρμοσθούν καλύτερα στο περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος, το οποίο περιέχει το δικό του μείγμα φυσικών αλάτων. Τέλος, το εμβόλιο αραιώνεται με νερό και αλάτι πριν εισαχθεί στο σώμα με την ένεση.

Πηγή: economico.gr