Ως ανεμβολίαστοι θα λογίζονται από σήμερα όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις (ή μία δόση με το σκεύασμα της Johnson & Johnson) του εμβολιασμού τους κατά του κοροναϊού και έχει παρέλθει διάστημα επτά μηνών και άνω.

Τέλος στην παράταση

Το υπουργείο Υγείας είχε δώσει μια μικρή παράταση στους πολίτες αυτούς να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου, λόγω προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», ωστόσο η παράταση αυτή λήγει σήμερα και πλέον το ποιος θεωρείται ως εμβολιασμένος κατά της Covid-19 και ποιος όχι αλλάζει για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Στην ουσία, όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει την ενισχυτική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού του παύει να ισχύει με όλα όσα σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά του.

Σπεύδουν για τρίτη δόση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ως το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, είχαν πραγματοποιηθεί περίπου πέντε εκατομμύρια ενισχυτικοί εμβολιασμοί στη χώρα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες που είχαν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις με τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca, αλλά και το σκεύασμα της J&J, θα κάνουν και την τρίτη δόση.

Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση του εμβολιασμού (δηλαδή και τις δύο δόσεις), αυτοί πλέον αγγίζουν τα 7,5 εκατομμύρια, καθώς φαίνεται ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τα άτομα από 60 ετών και άνω «έπεισε» παραπάνω από τους μισούς από τις περίπου 520.000 ανεμβολίαστους σε αυτό το ηλικιακό φάσμα να σπεύσουν και να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Στο παιχνίδι και το Novavax

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι συνολικά ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων ενδεχομένως να κάνει το σκεύασμα της Novavax, το οποίο αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και στη χώρα μας. Το εμβόλιο της εταιρείας είναι πιο «συμβατικής» τεχνολογίας από τα mRNA εμβόλια και εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις και τις υποχρεωτικότητες θα πείσει αρκετό κόσμο να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα «Ελευθερία», τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια κατά του κοροναϊού έχει κάνει το 72,7% του πληθυσμού της χώρας, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 68,6% και την τρίτη δόση έχει κάνει το 46,1% του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχει, δε, αισιοδοξία, ότι με την προσθήκη του εμβολίου της Novavax τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr