moderna pfizer

Την ώρα που χιλιάδες Ισραηλινοί τρέχουν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, αυξάνονται τα ερωτήματα για  αν μια ακόμα δόση mRNA είναι ασφαλής.

Δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες πληροφορίες για μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία

Το αμερικανικό FDA έδωσε πλήρη έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη εβδομάδα αλλά σημείωσε στην σχετική ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες πληροφορίες για δυνητικά μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία» θυμίζει η Jerusalem Post.

Ωστόσο, O Tal Brosh, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στο Samson Assuta Ashdod University Hospital, δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ότι, ενώ δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε 10 χρόνια, «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να σκεφτούμε ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε σημαντικές συνέπειες» από το εμβόλιο.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που αξιολογήθηκε για μια δεκαετία πριν την έγκρισή του και δεν υπάρχει παράδειγμα άλλου εμβολίου (αν και κανένα δεν ήταν mRNA) που να συνδέθηκε με οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες συνέπειες.

«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάτι συμβαίνει εκτός αν συμβεί τις πρώτες δυο ώρες, δυο εβδομάδες ή δυο μήνες», συμπληρώνει η Michal Linial, καθηγήτρια βιολογικής χημείας στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ. «Δεν ξέρουμε άλλα παραδείγματα στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αποφάσισε ξαφνικά να αντιδράσει σε ένα εμβόλιο που χορηγήθηκε πριν από 15 χρόνια».

Σα να στέλνεις δορυφόρο στο φεγγάρι

Αν κάποιος κοπεί από σκουριασμένο μέταλλο και πάει στον γιατρό, πιθανότητα αυτός θα του πει να κάνει μια τονωτική δόση αντιτετανικού. Είναι απίθανο ο ασθενείς να ρωτήσει αν η δόση αυτή είναι ασφαλής ή δεν θα του επιτρέψει να κάνει παιδιά. «Είναι το ίδιο πράγμα» λέει η Linial.

«Καταλαβαίνω ότι στην αρχή ήταν κάτι πρωτοποριακό και ο κόσμος σοκαρισμένος, σαν να στέλνεις ένα δορυφόρο στο φεγγάρι και κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα μπει σε αυτόν. Τώρα όμως ξέρουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Πώς λειτουργούν

Ενώ τα παραδοσιακά εμβόλια γενικά βάζουν έναν αποδυναμωμένο ή αδρανοποιημένο ιό στο σώμα μας, σύμφωνα με το CDC τα εμβόλια mRNA «μαθαίνουν τα κύτταρά μας πώς να δημιουργούν μια πρωτεΐνη ή ακόμα και απλά ένα κομμάτι της πρωτεΐνης, που πυροδοτεί μια ανοσιακή αντίδραση στο σώμα μας.

Αυτή η αντίδραση, η οποία παράγει αντισώματα, είναι αυτό που μας προστατεύει από το να μολυνθούμε αν ο πραγματικός ιός μπει στο σώμα μας».

Ο Brosh δηλώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο αλλάζει τον γενετικό κώδικα των ανθρώπων. Αντίθετα, το mRNA είναι πιο πολύ σαν μια συσκευή USB που βάζει κάποιος σε έναν υπολογιστή: δεν επηρεάζει τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή αλλά τρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Το Messanger RNA είναι ένα πολύ εύθραυστο μόριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα», εξηγεί η Linial.

«Αν βάλεις ένα mRNA στο τραπέζι σε ένα λεπτό δεν θα υπάρχει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το DNA που είναι πάρα πολύ σταθερό». Συμπληρώνει ότι αυτή η ευθραυστότητα είναι γεγονός στο mRNA κάθε ζώντος οργανισμού, είτε ανήκει σε φυτό, βακτήριο, ιό ή άνθρωπο.

Τί ζητούν τα MRNA από τον οργανισμό μας 

Ενώ τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer στηρίζονται σε νέες τεχνολογίες, ζητούν από τον οργανισμό μας να κάνει κάτι που κάνει κάθε μέρα: τα κύτταρα να συνθέσουν πρωτεΐνη. Moderna και Pfizer απλά παραδίδουν μια συγκεκριμένη αλληλουχία mRNA στα κύτταρα. Μόλις το mRNA είναι στο κύτταρο αναλαμβάνει η ανθρώπινη βιολογία. Ριβοσώματα διαβάζουν τον κώδικα και χτίζουν την πρωτεΐνη και τα κύτταρα την στέλνουν στο σώμα.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες από το εμβόλιο, λέει ο καθηγητής Eyal Leshem, διευθυντής του Sheba Medical Center’s Center for Travel Medicine and Tropical Diseases.

Ενώ τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι τα πρώτα mRNA που βγήκαν στην αγορά, η Linial δηλώνει πως πιστεύει ότι ο λόγος που δεν είχε αναπτυχθεί εμβόλιο mRNA έως σήμερα είναι επειδή απλά δεν υπήρχε ανάγκη να κινηθούμε τόσο γρήγορα για ένα εμβόλιο μέχρι την έλευση της πανδημίας του κορoναϊού.

Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες πειραματίζονται με τα mRNA τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές 

Σύμφωνα με τον Leshem τα εμβόλια mRNA για άλλες ασθένειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου, δοκιμάζονται σε ανθρώπους για περίπου 10 χρόνια και «δεν καταγράφηκαν μακροπρόθεσμες συνέπειες» σε αυτές τις δοκιμές, αν και παραδέχτηκε ότι αυτές οι δοκιμές σε γενικές γραμμές περιελάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 άρχισαν να χορηγούνται από τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς και ανεπιθύμητες παρενέργειες παρακολουθούνται στενά έκτοτε σε όλο τον χρόνο. Στο Ισραήλ τα πρώτα εμβόλια έγιναν στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, θυμίζει η Jerusalem Post.

Οι περισσότερες από τις παρενέργειες ήταν απλές αντιδράσεις (reactogenicity) που εμφανίζονται λίγο μετά τον εμβολιασμό και είναι μια φυσική ένδειξη φλεγμονώδους αντίδρασης. Μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Οι παρενέργειες των εμβολίων

Το εμβόλιο συσχετίστηκε με μυοκαρδίτιδες, μια φλεγμονή του μυ της καρδιάς, που ήταν η συνηθέστερη σοβαρή παρενέργεια σε νέους ενήλικους άνδρες στις ηλικίες 16 έως 25.

Ηταν όμως σπάνιες, γενικά ήπιες και όσοι προσβλήθηκαν ανάρρωσαν πλήρως. Επιπρόσθετα μη εμβολιασμένοι που νοσούν από Covid-19 έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες για αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα από τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα μελέτη του Clalit Health Services με το Harvard University.

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρξαν 2,7 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από κοροναϊό έναντι 11 μη εμβολιασμένων που μολύνθηκαν.

Γενικά η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που έκαναν το Pfizer μπορεί να υποφέρουν από τέσσερις από τις έως και 25 κλινικά συσχετισμένες παρενέργειες: μυοκαρδίτιδα, πρήξιμο στους λεμφαδένες, σκωληκοειδίτιδα και έρπη ζωστήρα.

Αντίθετα υψηλά ποσοστά πολλαπλών σοβαρών παρενεργειών συσχετίζονται με την μόλυνση από κοροναϊό ανεμβολίαστων πολιτών, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου μυοκαρδίτιδας, αρρυθμίες, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, πνευμονική εμβολή, θρομβώσεις και ζημιές στα νεφρά.

O εμβολιασμός το μόνο όπλο απέναντι στην πανδημία

«Με όλα αυτά ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αυτό είναι αλήθεια για τις αρχικές δόσεις και πιθανότατα για την ενισχυτική», λέει ο Leshem. Η Linial συμπληρώνει ότι πιστεύει πως τα περισσότερα μελλοντικά εμβόλια θα είναι με τεχνολογία mRNA γιατί «είναι μια εύκολη, φοβερή τεχνολογία, καμία αμφιβολία». Κατέληξε ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία.

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν τις ζωές τους, πρέπει να εμβολιαστούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr