Με θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφανθεί αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Πάντως, η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα και στις τρεις περιοχές, έστω και με τη μέθοδο του click away (αγορά έξω από το κατάστημα). Σε περίπτωση όμως που η Επιτροπή αποφασίσει να παρατείνει την απαγόρευση, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά.

Τι ζητά η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές», τονίζοντας, όμως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να  ανοίξει και στις τρεις περιοχές, αλλά πρέπει να γίνεται η συνεκτίμηση με την πορεία της πανδημίας και τα δεδομένα της. Διαβεβαίωσε ότι ακόμη και αν δεν ξεκινήσει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η στήριξη των επιχειρηματιών θα συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες-μέλη της ΕΕ για τη χορήγηση του εμβολίου.

Πηγή: economico.gr