εμβόλια astrazeneca

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού δίνει η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην ανανεώσει μετά τον Ιούνιο τη σύμβασή της με την εταιρεία.

Διασφαλισμένες οι απαραίτητες δόσεις

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει την παραγγελία με την AstraZeneca δεν αφορά στην ποιότητα του εμβολίου αλλά οφείλεται στην πολύμηνη κόντρα της εταιρείας για τις προμήθειες και τα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή, για μη τήρηση του συμβολαίου για την παράδοση εμβολίων, αλλά και για την έλλειψη ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρεία, σχετικά με τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων και είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η σύγκρουση με την ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στα τέλη Απριλίου, «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου. Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κικίλιας: Απόθεμα και για τα ραντεβού

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr