Παρά το γεγονός ότι το «σχέδιο Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού αντιμετωπίζεται με πολύ θετικό τρόπο από τους πολίτες, ταυτόχρονα παρατηρείται και επιφυλακτικότητα από μεγάλο μέρος των πολιτών έναντι των εμβολίων.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς θεωρείται ότι αν δεν εμβολιαστεί επαρκής αριθμός πολιτών, τότε ελοχεύει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί η ανοσία αγέλης και να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο ή και νωρίτερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι σήμερα το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να σπεύσουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.

Τζανάκης: «Δεν είναι προνόμια»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης προνομίων σε όσους πολίτες έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο κατα του COVID-19, έναντι όσων αρνούνται.

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.

Υπέρ των προνομίων

Και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Α. Γραβάνης εκτίμησε ότι είναι στιγμή να γίνει συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων. «Ξέρετε εμείς στην επιστήμη αγαπούμε να διαβάζουμε τα νούμερα και όχι να συζητάμε γενικότητες» είπε και ανέφερε εν συνεχεία πως το Ισραήλ στο οποίο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 60%, το Σάββατο κατέγραψε μηδέν κρούσματα ενώ πριν λίγους μήνες οι ημερήσιες μολύνσεις από κορωνοιό έφταναν στις 10-15.000 ημερησίων.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας την Κυριακή.

Τι εξετάζεται

Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, μέχρι τώρα δεν είχε ανοίξει η πρόσβαση στον εμβολιασμό σε όλα τα εμβόλια, για όλο τον πληθυσμό. Έτσι, ορόσημο φαίνεται πως αποτελεί τόσο η σημερινή ημέρα κατά την οποία θα ανοίξει η πρόσβαση για όλα τα εμβόλια για τους 24-29 αλλά και τους 18-24 οι οποίοι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία είναι τα «προνόμια» που η Πολιτεία εξετάζει για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί:

  • Άρση των υποχρεωτικών self test
  • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
  • Αρση περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test

Φυσικά, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως έγινε με τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr