Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές ειδικών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι το νέο lockdown θα πρέπει να παραταθεί και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown ανέφερε σήμερα μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως ο ίδιος τόνισε, τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown. Επισήμανε πως προτεραιότητα στην επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με το αν θα είναι το τελευταίο lockdown ο ίδιος υπογράμμισε «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown».

Για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική, έκανε λόγο χθε από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο έχουμε αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά όχι στα κρούσματα. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ηπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων τόνισε πως με τα στοιχεία που υπάρχουν θα πρότεινε παράταση του lockdown μια βδομάδα για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης μετά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου».

Σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα βλέπει και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ εκτίμησε ότι η Μηδεια ίσως έκανε καλό στην υπόθεση του κορωνοϊού.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης είπε χαρακτηριστικά πως «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας».

Πηγή: economico.gr