Στις χώρες που λαμβάνουν μέτρα, ώστε να υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού αναμένεται να περιληφθεί και η Γαλλία από σήμερα.

Επαγγελματίες υγείας και… βλέπουμε

Συγκεκριμένα, το έκτακτο συμβούλιο συγκαλείται στο Ελυζέ ώστε να αποφασίσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας. Η Επιστημονική επιτροπή εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και σε μη υγειονομικούς που εκτίθενται σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να εκθέσουν άλλους. Συστήνει, δε, να χρησιμοποιούνται εμβόλια βασισμένα στην τεχνολογία mRNA για να ανακοπεί η εξάπλωση της Δέλτα, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

Η επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για το «πολύ χαμηλό» ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον ιατρο-κοινωνικό τομέα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μόνο το 40% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Χαμηλό, γύρω στο 50% είναι επίσης το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, των ευπαθών ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και των ευπαθών νέων, ιδίως των παχύσαρκων. Σημειώνεται ότι η επιτροπή σύστησε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στις γεωγραφικές ζώνες που πλήττονται περισσότερο, «ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Το μήνυμα Μακρόν

«Ένα τέταρτο κύμα που θα συνδεόταν με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να ξεσπάσει γρήγορα και αυτό θα είχε αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, παρά το αυξημένο επίπεδο του εμβολιασμού» που ωστόσο κρίνεται ακόμη «ανεπαρκές». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, η παραλλαγή Δέλτα ευθύνεται για περίπου το 50% των νέων μολύνσεων στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους Γάλλους απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) για να παρουσιάσει λεπτομερώς τα μέτρα που θα αποφασισθούν από το έκτακτο συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο.

Η μετάλλαξη Δέλτα

«Αντικείμενο πολλών διαβουλεύσεων εδώ και αρκετές μέρες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην ατζέντα της ομιλίας του, αυτή είναι μια “υπόθεση πολύ πιθανή και θεμιτή”», ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον. Επίσης, στο διάγγελμά του, αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία που έχει έχει ο εμβολιασμός για την εξάλειψη της παραλλαγής Δέλτα και υγειονομική κατάσταση «υπό το φως των στοιχείων για την επιδημία σε άλλες χώρες», σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

Αυστηρότερα μέτρα

Επιπλέον, ενδέχεται να ανακοινώσει κάποια αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή χώρους όπου δυνητικά ευνοείται η διασπορά του κορωνοϊού, μέσω μιας πιθανής επέκτασης της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού που επιτρέπει την επαλήθευση της υγειονομικής κατάστασης ενός ανθρώπου. Το διάγγελμα του Μακρόν βρίσκει του Γάλλους, σε στιγμή που επωφελούνται τη χαλάρωση των μέτρων και η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλή τροχιά. Εστιατόρια, θεάματα, ένα ολόκληρο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ξεκίνησε ξανά.

«Eν μέρει μέτρα περιορισμού»

Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές που θέλουν να αποφύγουν μία πίεση του συστήματος Υγείας από το τέταρτο κύμα. Σημειώνεται ότι το Σάββατο καταγράφηκαν σχεδόν 4.700 κρούσματα, έναντι 3.000 πριν από μια εβδομάδα. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε «ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει στα 6.000 σε μια εβδομάδα, 10.000 σε 15 ημέρες και να ανέβει και σε πάνω από 20.000 στις αρχές του Αυγούστου, αν δεν δράσουμε». Όσον αφορά μια ενδεχόμενη επέκταση του υγειονομικού πάσου, το Επιστημονικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ μείωσης του ορίου (σήμερα έχει οριστεί στα 1.000 άτομα) για τις εκδηλώσεις στις οποίες προβλέπεται η χρήση του, όπως και «εν μέρει μέτρα περιορισμού» στις γεωγραφικές ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο, «περιλαμβανομένων του Ιουλίου και του Αυγούστου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr