εμβόλια Ελλάδα

Την 20η Ιανουαρίου υποδεικνύει το υπουργείο Υγείας ως την ημερομηνία-«ορόσημο» για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας κατά του κορονοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε σήμερα ότι έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες, οπότε τότε θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ όπως ενημέρωσε η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πόσα και ποια εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα έως τον Μάρτιο

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στις δόσεις εμβολίου που αναλογούν στη χώρα δίνοντας και το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής τους.

Όπως είπε, αύριο αναμένουμε 83.850 δόσεις από τη Pfizer, οι οποίες θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε ακόμα 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, οπότε και θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.

Επιπλέον, αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της AstraΖeneca, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πηγή: economico.gr