Η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην Ισπανία κατά του κοροναϊού καθυστερεί μια μέρα, καθώς μετά τον πρώτο συμβολικό εμβολιασμό αυτή την Κυριακή, της 96χρονης Αραθέλι-Ροσάριο Ιντάλγκο, η Pfizer της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι καθυστερεί μέχρι αύριο, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, την παράδοση περίπου 350.000 δόσεων του εμβολίου που είχε προγραμματιστεί για αυτήν τη Δευτέρα λόγω «υλικοτεχνικού συμβάντος» στο εργοστάσιο στο Πουρς του Βελγίου.

Καθυστέρηση για άλλες επτά χώρες

Η καθυστέρηση επηρεάζει επτά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί. Ο Υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, διαβεβαίωσε ώρες αργότερα ότι το πρόβλημα έχει ήδη «επιλυθεί». «Οι δόσεις θα φτάσουν αύριο το πρωί», διαβεβαίωσε, αν και αναγνώρισε ότι δεν έχει αποδείξεις ότι η αποστολή έχει ήδη φύγει από το βελγικό εργοστάσιο.

Η εταιρεία πληροφόρησε το Υπουργείο Υγείας ότι η παράδοση στην Ισπανία για τη συμβιβασμένη αποστολή αναβλήθηκε από Δευτέρα έως Τρίτη λόγω «καθυστέρησης στις αποστολές» που προκλήθηκε από «πρόβλημα στη διαδικασία φόρτωσης και αποστολής». Η φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι «η κατάσταση έχει ήδη επιλυθεί», αν και «η επόμενη παράδοση εμβολίων θα καθυστερήσει μερικές ώρες και θα φτάσει στην Ισπανία την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, για τη συνέχιση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια», σύμφωνα με το υπουργείο.

Αναμένονται άμεσα 4,5 εκατ. δόσεις

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας είχε προγραμματίσει να στείλει από σήμερα, συνολικά, κατά μέσο όρο 350.000 δόσεις στις αυτόνομες κοινότητες σε εβδομαδιαία βάση. Τις επόμενες 12 εβδομάδες, η Ισπανία θα λάβει 4.591.275 δόσεις αυτού του εμβολίου από την Pfizer με τις οποίες 2.955.638 άτομα θα εμβολιαστούν, και η οποία θα καλύπτει το πρώτο στάδιο της στρατηγικής εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη χώρα.

«Ξεκινήσαμε με το ένα εμβόλιο, αλλά περιμένουμε την έγκριση περισσότερων από ό,τι έχουμε αποκτήσει», δήλωσε ο Ίγια σε σχέση με την επόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου της Moderna. Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ισπανία θα προσπαθήσει να συλλέξει τις «μέγιστες δυνατές δόσεις» αυτού του αμερικανικού εμβολίου.

Αρχικά, η Ευρώπη θα λάβει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων οκτώ εκατομμύρια θα αντιστοιχούσαν στην Ισπανία. «Το τέλος της πανδημίας θα συμβεί μόνο όταν έχουμε αποκτήσει επαρκές ποσοστό ανοσίας, το οποίο ορίζεται στο 70% περίπου. Αυτό το τέλος μπορεί να πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη του καλοκαιριού», εξήγησε σε συνέντευξή του σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: economico.gr