εμβόλιο Moderna

Υπό το βάρος του εφιαλτικού δεύτερου κύματος του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες επισπεύδουν την έγκριση και του δεύτερου εμβολίου μετά από εκείνο της Pfizer – του εμβολίου της Moderna.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει σήμερα, εκτάκτως, με θέμα το εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Αρχικά, ο ΕΜΑ ο είχε ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου και στην συνέχεια είχε μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα για τις 6 του μήνα. Όμως, η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, υποχρέωσε τον ΕΜΑ να επισπεύσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, συνεδριάζοντας σήμερα.

Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας,   έχει 94,1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης και σοβαρής νόσου, ενώ φέρεται να διαθέτει και καλό προφίλ ασφαλείας.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν άσκησε την οπσιόν για την αγορά επιπλεον 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Η συνολική δέσμευση παραγγελιών της Κομισιόν έως σήμερα είναι πλέον 160 εκατ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 ύστερα από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με την εταιρία.

Πηγή: economico.gr