Μητσοτάκης χώρα

Ως αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Διαδοχικές συσκέψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαρκείς είναι πλέον οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να καθοριστεί ο σχεδιασμός των επομένων ημερών στο μέτωπο του εμβολιασμού και συγκεκριμένα στην υποχρεωτικότητα, ποιες επαγγελματικές ομάδες θα αφορά και πότε θα ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται πως όπως είπε το πρωί της Δευτέρας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, αναμένονται ανακοινώσεις εντός των επομένων ημερών. Όπως σημείωσε, η υποχρεωτικότητα σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Τι θα γίνει με τους αρνητές του εμβολιασμού

Επιστρέφοντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για όσους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, η κ. Πελώνη απάντησε πως το πλαίσιο που θα διέπει την απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί, εφόσον μιλάμε για υποχρεωτικότητα. Σχετικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για κάποιες διευκολύνσεις ή προνόμια για τους εμβολιασμένους, τόνισε ότι όλο το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί είναι πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων και όσο προχωρά ο εμβολιασμός η κυβέρνηση θα εξετάσει τι άλλο μπορεί να γίνει. Επίσης, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Ανακοινώθηκε επίσης πως στους δικαιούχους των self test προστίθενται τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών ενώ παρατείνεται και η διάθεσή των αυτοδιαγνωστικών τεστ μέσω φαρμακείων και τον Ιούλιο.

Αύξηση κρουσμάτων στους νέους

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η νέα έξαρση της πανδημίας που εκδηλώνεται σε περιφέρειες όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των κρουσμάτων σε νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες μικρότερες των 34 ετών  ενώ ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 15 έως 24 ετών. Το 70% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ηλικίες μικρότερες των 40, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων με το νέο στέλεχος, νοσηλεύτηκε το 13% εκ των οποίων κανένας πλήρως εμβολιασμένος.

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου ήδη έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, δείχνουν ότι σπάνια νοσούν βαριά οι εμβολιασμένοι. Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η κ. Πελώνη τόνισε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τις 9,2 εκατ. δόσεις και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι πάνω από 4,2 εκατομμύρια. Από περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr